duminică, 12 ianuarie 2014

Sampon lichid natural

 

Ingrediente: decoct de nuc, coada soricelului, busuioc, urzica, patrunjel, ceai verde, rozmarin si cimbru, fulgi de sapun de masline, votca, ulei esential de rozmarin, menta, tea tree.

Recomandari de utilizare: samponati si spalati parul de 2 ori, clatind cu apa calda din abundenta. Daca sunteti la prima folosire a unui sampon lichid natural, este posibil ca parul si scalpul sa reactioneze diferit, insa cu cat veti continua sa folositi samponul, parul se va curata de reziduuri si va veti bucura de efectele absolut minunate ale samponului lichid 100% natural. 

Pentru ca parul sa nu devina incurcat dupa folosirea samponului, se recomanda ca in ultima apa de clatire sa diluati putin otet de mere sau zeama de lamaie, acest amestec actionand ca un balsam de par care lasa parul moale si usor de pieptanat (mirosul dispare odata cu uscarea parului).

Daca nu ati mai folosit un sampon lichid natural pana acum, este posibil, in unele cazuri, ca la inceput sa para ca samponul nu ii prieste parului, insa tocmai in aceasta situatie este necesar un timp de acomodare pentru ca parul sa se obisnuiasca cu samponul natural.


Cateva precizari legate de sampoanele homemade:
- in primul rand sampoanele homemade, datorita ingredientelor folosite, sunt mult mai sanatoase si mai prietenoase cu organismul uman dar si cu mediul decat cele pline de chimicale din comert. 
- cand vorbim de sampoane homemade exista mai multe posibilitati:
a. sampon solid - fabricat prin acelasi procedeu cu sapunurile prin metoda "la rece" dar folosind ingrediente speciale pentru par. Dezavantajul principal al acestui tip de sampon este acela ca acesta are un ph puternic alcalin (intre 9 si 10 - datorita procesului de fabricatie) spre deosebire de par si scalp care au un ph intre 4.5 si 5.5. Din acest motiv este necesara clatirea parului cu otet de mere (sau cu alta solutie cu ph acid) pentru a regla ph-ul parului. Cu toate acestea procesul poate sa nu fie foarte placut pentru par cand trecerea se face brusc de la un ph de aproximativ 10 la unu de 2-3 (al otetului de mere).
b. sampon lichid - este fabricat tot pe baza de sapun natural fabricat prin metoda "la rece", dar acesta mai contine si alte ingrediente care ajuta parul dar in acelasi timp scad ph-ul produsului final, facandu-l mai prietenos pentru par. Folosind acest procedeu samponul nostru lichid are un ph intre 7-7.5; si in acest caz tot trebuie clatit parul cu o solutie pe baza de otet pentru a-i regla ph-ul, doar ca in acest caz trecerea este mai lina..
c. fara sampon - am interactionat cu mai multe idei care spun ca parul uman (ca si pielea) nu ar avea nevoie sa fie spalate cu un detergent (sapun/sampon, etc) deoarece acestea ar avea in mod natural mecanismele de lupta impotriva majoritatii bacteriilor si fungilor. Singura problema in acest caz o reprezinta gasirea unor combinatii de substante/plante care sa dea senzatia de par curat. Inca ne documentam in aceasta directie.

In concluzie, samponul lichid este varianta de sampon pe care noi o recomandam atat datorita ingredientelor folosite dar mai ales datorita ph-ului mult mai apropiat de cel al sebumului uman. Chiar si in acest caz este absolut necesara clatirea parului cu o solutie pe baza de otet natural de mere. Acest otet are o multitudine de beneficii asupra parului dar si asupra intregului organism uman (detalii aici sau aici).

In tabelul de mai jos puteti gasi valorea ph-ului catorva produse pentru a intelege mai bine cele explciate mai sus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu