marți, 17 decembrie 2013

Galbenele (Calendula officinalis)

Datorita elementelor active ale galbenelelor, acestea au importante efecte antiinflamatoare, antibacteriene si cicatrizante dar actioneaza si ca un important imunostimulent, de aceea sunt folosite atat intern cat si extern.

Preparare ceai/infuzie: Se opareste 1 lingurita (cu varf) de flori de galbenele cu 1/4 litru de apa si se lasa  5-10 minute la infuzat. Pentru uz intern, acesta se consuma caldut (persoanele ce nu agreaza gustul usor-amarui, il pot indulci cu miere de albine) iar pentru uz extern se lasa la racit si se fac comprese care se aplica peste zonele cu probleme.

Indicatii si beneficii ale consumului de ceai de galbenele::
  • Este cel mai important mijloc curativ in bolile canceroase; atunci cand nu se mai poate interveni pe cale chirurgicala este recomandat sa se bea ceai de galbenele o perioada mai lunga de timp;
  • Intern in boli gastro-intestinale, in crampe si ulcere stomacale, in inflamatii ale colonului, hidropizie si hematurie. Acest ceai reprezinta, de asemenea, un mare ajutor in viroze si infectii bacteriene;
  • Deoarece galbenelele dau rezultate bune in icterul infectios, este un leac excelent si in bolile de ficat. Florile, frunzele si tulpina sint oparite cu apa clocotita, iar ceaiul se bea neindulcit. La bolile enumerate mai sus se pot bea 3-4 cesti pe zi, aproximativ 1 lingura la fiecare sfert de ora;
  • Se obtine un mijloc vermifug daca se prepara un ceai din 1/4 litru de apa si 1 lingura plina de flori de gelbenele;
  • Ceaiul de galbenele, consumat zilnic, are efect depurativ. Persoanelor care folosesc ochelari si care fac cate o baie de ochi cu ceai caldut li se intareste vederea;
  • Spalaturile cu infuzie de galbenele si coada-calului, amestecate in parti egale, ajuta in ulceratii si tumori canceroase, la picioarele cu ulcer varicos, in osteoporoza, in abcesele coapsei si in ranile urate, purulente, care nu vor sa se vindece. Se foloseste 1 lingura cu varf din acest amestec pentru 1/2 litru de apa;
  • Se beau 2 cesti de ceai pe zi timp de cateva zile pentru tratarea colonului inflamat;
Suc proaspat de galbenele: Se spala frunzele, tulpinile si florile si se trec, in stare umeda, prin storcatorul electric de uz casnic.
  • Sucul proaspat stors al filimicii poate fi folosit cu mare succes chiar si in cancerul pielii. Hemangiomul uns vreme mai indelungata de citeva ori pe zi cu suc proaspat de filimica poate fi facut sa dispara, la fel si semnele din nastere (sub forma de pata colorata) sau keratoza senila (petele de batranete). Si petele aspre de natura canceroasa de pe piele pot fi astfel indepartate. Recent, medicul si cercetatorul american, dr. Drwey, a atras atentia asupra puterii curative unice a filimicii la cancer; a putut consemna reusite tamaduitoare foarte bune;
  • Sucul tulpinilor proaspete indeparteaza verucile (negii) si scabia (raia); daca infuzia se fierbe si locurile atinse sunt imbaiate in ea, atunci se vindeca eczemele si inflamatiile ganglionilor;
Tinctura de galbenele: Tinctura se prepara atat din flori proaspete, cat si din pulbere, flori de galbenele bine uscate si maruntite, macinate prin rasnita electrica de cafea. Se toarna o jumatate de litru de alcool alimentar de 70 de grade peste douazeci de linguri de pulbere de flori de galbenele. Vasul se inchide ermetic si se lasa la macerat, intr-un loc calduros, timp de doua saptamani. Dupa ce se filtreaza, tinctura rezultata se pune in sticle mici, inchise la culoare, si se pastreaza la rece, in locuri intunecate.
  • Diluata cu apa fiarta, este foarte potrivita la compresele preparate pentru rani, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceratii purulente sau de natura canceroasa, pentru rani deschise din cauza escarelor, pentru umflaturi, abcese, pustule.
Contraindicatii: Consumul intern de ceai de galbenele NU este indicat la femeile gravide si la cele care alapteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu