marți, 17 decembrie 2013

Sunatoare (Hypericum perforatum)



Preparare ceai/infuzie: se toarna o ceasca de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de sunatoare si se lasa la infuzat timp de 10-15 minute.

Ceaiul de sunatoare este consumat pentru ameliorarea bunei dispozitii si pentru odihna. In plus, purifica pielea si are o influenta pozitiva asupra stomacului. Ceaiul de sunatoare actioneaza foarte lent, dar cand este utilizat in mod constant, are un efect durabil.

Sunatoarea favorizeaza si performantele intelectuale. Pot consuma acest ceai persoanele care au dificultati de adaptare, care sunt sensibile la schimbarea anotimpurilor, sau se afla la menopauza. Pentru a impiedica oboseala in cazul unui efort neobisnuit, se recomanda consumul acestui ceai atat inainte, in timpul, cat si dupa terminarea efortului.

Indicatii si beneficii ale consumului de ceai de sunatoare: 
·        Abcese dentare: (efect calmant) se face gargara cu infuzia obtinuta din 2 linguri de planta la 200 ml apa;
·     Tenuri uscate: comprese cu infuzie preparata din 2-3 linguri planta la cana de apa (stimuleaza tenurile ridate);
·        Cicantrizant in rani usoare: spalaturi sau comprese cu infuzie din 2 linguri planta la o cana de apa;
·        Gingivita: se clateste gura cu o infuzie din 2 linguri planta la 200 ml apa;
·        Arsuri: spalaturi sau comprese cu infuzie din 2 linguri planta la o cana de apa;
·        Anxietate: ajuta in problemele de somn;
·        Combate depresia;
·        Calmeaza durerile de dinti si amelioreaza inflamatiile gingivale;
·        Mentine o stare de bine pe toata perioada consumului sau;
·        Are o influenta benefica asupra stomacului deoarece reduce aciditatea gastrica;

Infuzia combinata de sunatoare: In jumatate de litru de apa se pun la macerat 3-4 linguri de sunatoare maruntita vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ un litru de infuzie combinata de sunatoare, care se foloseste intern (1-2 cani pe zi).
Ulei de sunatoare: Florile culese pe vreme insorita se introduc intr-o sticluta pina la gat fara a se indesa si se toarna ulei fin de masline peste ele. Uleiul trebuie sa acopere florile. Sticla, bine  astupata, se lasa citeva saptamini in soare sau in apropierea masinii de gatit. Dupa catva timp, uleiul capata o culoare rosie. Se filtreaza printr-o bucata de tifon, se storc bine resturile si uleiul de sunatoare se trage in sticle de culoare inchisa. In cazul utilizarii sale la arsuri, se poate recurge pentru macerare la ulei de in in loc de ulei de masline.
  • isi mentine puterea curativa timp de doi ani si este utilizat cu succes nu numai in ingrijirea ranilor deschise, a ranirilor proaspete, a hematoamelor, a inflamatiilor gangiionilor si a tenului aspru, ci este si un produs eficace de frictionare in cazul durerilor de spate, de lumbago, de sciatica si reumatism.
Tinctura de sunatoare: 2 maini pline de flori culese in soare se pun intr-un litru de rachiu si sticla se lasa 3 saptamini la soare sau la alta sursa de caldura.
  • Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de sunatoare uscata, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 12 zile, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
Bai de sezut: 1 galeata plina cu sunatoare (tulpina, frunze si flori) se lasa peste noapte in apa rece. inaintea baii, continutul se da in clocot si se adauga la apa de baie. Durata baii - 20 minute

Pulberea de sunatoare: Se macina foarte fin, cu rasnita electrica de cafea, tulpinile uscate de sunatoare, dupa care se cern printr-o sita fina (cum ar fi cea pentru faina alba). Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum cincisprezece zile (deoarece substantele active se oxideaza relativ repede). De regula, se administreaza de 4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 si 22.
Pansamanete cu ulei de sunatoare: 20 g planta macerata 12 ore în 20 ml alcool, dupa care se adauga 200 ml ulei comestibil, se tine pe baia de apa fiarta timp de 3 ore, iar in final se filtreaza prin tifon, presandu-se planta macerata.
Contraindicatii: Este bine ca tratamentul cu sunatoare sa nu dureze mai mult de doua luni, urmat de doua saptamani de pauza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu