Preparare
ceai/infuzie: se toarna o
ceasca de apa fierbinte peste 1-2 lingurite de sunatoare si se lasa la infuzat
timp de 10-15 minute.
Ceaiul de sunatoare este consumat pentru
ameliorarea bunei dispozitii si pentru odihna. In plus, purifica pielea si are
o influenta pozitiva asupra stomacului. Ceaiul de sunatoare actioneaza foarte
lent, dar cand este utilizat in mod constant, are un efect durabil.
Sunatoarea favorizeaza si performantele
intelectuale. Pot consuma acest ceai persoanele care au dificultati de
adaptare, care sunt sensibile la schimbarea anotimpurilor, sau se afla la
menopauza. Pentru a impiedica oboseala in cazul unui efort neobisnuit, se
recomanda consumul acestui ceai atat inainte, in timpul, cat si dupa terminarea
efortului.
Indicatii
si beneficii ale consumului de ceai de sunatoare:
·
Abcese
dentare: (efect calmant) se face gargara cu infuzia obtinuta din
2 linguri de planta la 200 ml apa;
· Tenuri
uscate: comprese cu infuzie preparata din 2-3 linguri planta la
cana de apa (stimuleaza tenurile ridate);
·
Cicantrizant
in rani usoare: spalaturi sau comprese cu infuzie din 2 linguri
planta la o cana de apa;
·
Gingivita: se
clateste gura cu o infuzie din 2 linguri planta la 200 ml apa;
·
Arsuri:
spalaturi sau comprese cu infuzie din 2 linguri planta la o cana de apa;
·
Anxietate: ajuta
in problemele de somn;
·
Combate depresia;
·
Calmeaza durerile de dinti si
amelioreaza inflamatiile gingivale;
·
Mentine o stare de bine pe toata
perioada consumului sau;
·
Are o influenta benefica asupra
stomacului deoarece reduce aciditatea gastrica;
Infuzia
combinata de sunatoare: In jumatate de litru de apa se pun la macerat 3-4 linguri de sunatoare
maruntita vreme de 8-10 ore, dupa care se filtreaza. Preparatul rezultat se
pune deoparte, iar planta ramasa dupa filtrare se fierbe in inca jumatate de
litru de apa, vreme de cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se
filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte, obtinandu-se aproximativ
un litru de infuzie combinata de sunatoare, care se foloseste intern (1-2 cani
pe zi).
Ulei de
sunatoare: Florile culese pe
vreme insorita se introduc intr-o sticluta pina la gat fara a se indesa si se
toarna ulei fin de masline peste ele. Uleiul trebuie sa acopere florile.
Sticla, bine astupata, se lasa citeva saptamini in soare sau in
apropierea masinii de gatit. Dupa catva timp, uleiul capata o culoare rosie. Se
filtreaza printr-o bucata de tifon, se storc bine resturile si uleiul de
sunatoare se trage in sticle de culoare inchisa. In cazul utilizarii sale la
arsuri, se poate recurge pentru macerare la ulei de in in loc de ulei de
masline.
- isi mentine puterea curativa timp de doi ani si este utilizat cu succes nu numai in ingrijirea ranilor deschise, a ranirilor proaspete, a hematoamelor, a inflamatiilor gangiionilor si a tenului aspru, ci este si un produs eficace de frictionare in cazul durerilor de spate, de lumbago, de sciatica si reumatism.
Tinctura de
sunatoare: 2 maini pline
de flori culese in soare se pun intr-un litru de rachiu si sticla se lasa 3 saptamini
la soare sau la alta sursa de caldura.
- Pentru obtinerea acestui preparat se pun intr-un borcan cu filet douazeci de linguri de pulbere de sunatoare uscata, peste care se adauga doua cani (500 ml) de alcool alimentar de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat vreme de 12 zile, intr-un loc calduros, dupa care se filtreaza, iar tinctura rezultata se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de patru ori pe zi, cate o lingurita diluata in putina apa.
Bai de sezut: 1 galeata plina cu sunatoare (tulpina,
frunze si flori) se lasa peste noapte in apa rece. inaintea baii, continutul se
da in clocot si se adauga la apa de baie. Durata baii - 20 minute
Pulberea de
sunatoare: Se
macina foarte fin, cu rasnita electrica de cafea, tulpinile uscate de
sunatoare, dupa care se cern printr-o sita fina (cum ar fi cea pentru faina
alba). Depozitarea pulberii se face in borcane de sticla inchise ermetic, in
locuri intunecoase si reci, pe o perioada de maximum cincisprezece zile (deoarece
substantele active se oxideaza relativ repede). De regula, se administreaza de
4 ori pe zi, cate o lingurita rasa, pe stomacul gol, la orele 7, 13, 19 si 22.
Pansamanete cu
ulei de sunatoare: 20 g
planta macerata 12 ore în 20 ml alcool, dupa care se adauga 200 ml ulei
comestibil, se tine pe baia de apa fiarta timp de 3 ore, iar in final se
filtreaza prin tifon, presandu-se planta macerata.
Contraindicatii:
Este bine ca tratamentul cu sunatoare sa nu dureze mai mult de doua luni,
urmat de doua saptamani de pauza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu